Mrbungle.nl

Record Store Day


Specialistische platenzaken zijn naast de supermarkt eigenlijk het enige soort winkels waar ik kom. In de supermarkt voel ik mij zelden thuis, maar in eerstgenoemde des te meer. Doorgaans worden dit soort etablissementen enkel bevolkt door muziekliefhebbers, waarmee je zonder ze te kennen met gemak uren over de nieuwste releases kunt ouwehoeren. Een platenzaak (en dan bedoel ik niet Van Leest of de Free Record Shop) is meer dan alleen een winkel waar je muziek koopt; het is een ontmoetingsplek voor gelijkgestemden. Een plek waar je meer uitwisselt dan euro’s en een cd’tje. Kom, kom, nu niet weer sentimenteel worden. Het is tenslotte Record Store Day!

Althans, dat was afgelopen zaterdag. Deze Amerikaanse traditie is dit jaar ook eindelijk serieus overgewaaid naar Nederland (en andere Europese landen) zodat er in vele kleine en grote winkels gratis optredens plaatsvonden en exclusieve releases waren te krijgen. Zelfs in Middelburg. De Drvkkery en Platenzaak Spin waren toneel voor optredens van Danny Vera, Stöma en Moss, aangevuld met workshops voor muzikanten. Gezien het aanwezige publiek was het een succes. Ondanks dat ik in de eerste instantie een hele andere Stoma verwachtte, heb ik het uitermate naar mijn zin gehad op die dag. Dat valt ook terug te lezen in dit verslag van ondergetekende op de site van 3voor12/Zeeland.

Er waren vele al dan niet exclusieve releases verkrijgbaar deze dag, sommigen in gelimiteerde oplagen. Ergens heb ik spijt dat ik er geen heb gekocht, maar internet helpt mij toch de beste te selecteren uit een lijst die tien A4tjes beslaat. Bovenaan staat het gruizige Doe Deer van Crystal Castles. Het nummer is een dikke “fuck off” naar mensen die mooie muziek maken. De Beach House EP Zebra keek ik erg naar uit, maar bevat eigenlijk weinig bijzondere tracks. Net als de MGMT single Siberian Breaks. De 7” single van Fanfarlo bevalt mij wat dat betreft beter. Ook interessant zijn de reissues van Vanguard, ter ere van de zestigste verjaardag van dat label. Onder andere John Fahey, Doc Watson en Joan Baez krijgen op deze dag een heruitgave met origineel artwork.

Een herdruk op zwaar vinyl is er ook voor Confusion Is Sex en Evol, maar aangezien ik deze albums al in mijn bezit heb vond ik het niet de moeite om daar moeite voor te doen. Diegenen die niet weten over welke band ik het heb, moeten nodig gaan googelen. Mijn luiheid openbaart zich verder doordat ik het op Record Store Day uitgekomen geweldige album van Caribou genaamd Swim, pas later ga ophalen bij Platenzaak Spin. De instore optredens vandaag in die winkel waren overigens de laatste ooit. Zeker niet de beste ooit, maar gelukkig kunnen we nog uitgebreid afscheid nemen tijdens het Spin Closingfestival in De Spot, op zestien mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top