Jaarlijst 2010: #8

In december zijn er traditioneel al een aantal albums op het internet te vinden, die pas in het navolgende jaar een fysieke release kennen. In 2009 was Teen Dream van Beach House één van die albums. Om vervolgens toch nog in de jaarlijst te belanden, is vanzelfsprekend een lange adem nodig. Teen Dream is – ondanks het zomerse gevoel – een album gebleken voor alle jaargetijden, erg toegankelijk en toch met een beetje eigenaardigheid. Dat laatste komt natuurlijk vooral door de donkere en toch zwoele stem van Victoria LeGrand, iets wat het kenmerk is geworden voor de muziek van Beach House. Wat we niet eerder hoorden is het volle geluid, de dynamiek en details in de nummers, de lo-fi thema’s overboord gooiend. Nooit hoorden we Beach House zo overweldigend, zo gelukzalig, en toch zo bescheiden. Een tegenstelling? Het lijkt er op dat het duo met Teen Dream markten heeft aangeboord die groter zijn dan zijzelf. Een terechte doorbraak, mijns inziens.

#08. Beach House – Teen Dream
#09. Peter Broderick – How They Are
#10. Deerhunter – Halcyon Digest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *