Januari 2011

De eerste maand van het jaar zit er weer op. Januari is doorgaans niet de meest blije maand van het jaar, maar toch hebben er een aantal releases het daglicht gezien die mij aardig wisten op te vrolijken. Naast het experimentele geneuzel van Ignatz en Richard Youngs (zie voorgaande berichten) kwamen bijvoorbeeld The Decemberists met een terugkeer naar de “roots” op het album The King Is Dead. Schijnbaar beïnvloed door het bluegrass zij-project Black Prairie en de achteraf matige ontvangst van de overdreven rockopera The Hazards Of Love spelen country en roots nu weer een grote rol. Zo hoor ik ze toch liever.

Iemand die zich steeds meer van zijn roots verwijderd is Iron & Wine, het pseudoniem voor de singer-songwriter Sam Beam. Waren de liedjes vroeger van zijn eerdere albums kaal, klein van productie en neerslachtig in sfeer, op Kiss Each Other Clean maakt hij er een kleurrijke en feestelijke luisterervaring van. Onder andere saxofoon, koortjes en funky baslijnen zijn aan de instrumentatie toegevoegd. Ook een liefhebber van zijn oudere werk als ik kan deze nieuwe plaat uitstekend waarderen. De draagkracht van de gevoelige stem van Sam Beam is nog steeds groots, wat van Kiss Each Other Clean een logisch en welkom vervolg op zijn eerdere albums maakt.

Verrassing in januari was toch wel de kwaliteit waarmee Destroyer aan kwam zetten op zijn negende plaat Kaputt. De Canadese Dan Bejar stond bekend als een lo-fi slaapkamerfolk solobandje, geëvolueerd door aanwezigheid in bands als The New Pornographers en Swan Lake. Nu kan hij zo op de radio met zijn softpop van het ergste soort. Zwoele melodieën, geile duetjes, vloeiende deuntjes vanaf de saxofoon, het is allemaal aanwezig. Maar het klinkt allemaal zo verdomd lekker.

Nog meer lekkers komt onder andere van Ducktails, Jürgen Paape en de verzamelaar Hidden Landscapes. Eerstgenoemde doet dat met het derde album III: Arcade Dynamics, dat bol staat van Hawaiiaans getokkel en tropische sferen, verpakt in lo-fi psychedelica. Bij mede-oprichter van het Keulse label Kompakt, Jürgen Paape, werd het weleens tijd dat er een album uitkwam. Kompilation verzamelt tien jaar productiewerk in de minimal house-stal van dat label, wat dit album direct tot een klassieker maakt. Hidden Landscapes is een verzamelaar van het Audio Gourmet netlabel dat voor de verandering van een fysieke release wordt voorzien. Ambient en elektronica geïnspireerd door de winter doch verwarmend door de mooie klanken. M. Ostermeijer, Nicola Ratti, Martin Herterich en het Nederlandse Machinefabriek bevinden zich onder de bijdragen.

De leukste ontdekking van januari was Boy Friend, een duo dat wordt gevormd door de twee dames Christa Palazzolo en Sarah Brown, die eerder bij Sleep∞Over waren te horen. Ik wacht met smart op ander werk van Memoryhouse, één van mijn favoriete chillwave acts. Met deze digitale ep Boy Friend moet ik die tijd wel kunnen overbruggen: heerlijke dromerig, volgepropt met echoënde keyboards en lieflijk hypnotiserende zang. Luister hieronder.

Reacties

  1. Jurgen

    Het album van Destroyer is zeer de moeite waard inderdaad. Met een heerlijk reverb geluid op gitaar en saxofoon. Er is ook nieuw werk van Helios en Keith Kenniff trouwens. Dit moet ik nog op schoonheid beoordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *