Jaarlijst 2014: The Underground

Ook cassettes, singles en gebrande cd’s verdienen het genoemd te worden. Op mrbungle.nl krijgen ze zelfs een eigen lijst, opdat ze niet over het hoofd gezien worden.

1. Ho. Turner – Systematic/Synergetic/Synchronistic/Syntonized/Sensitized! & The Shrill (cassette)
Een klein gedeelte van de output van de Duitser kunstenaar Ho. Turner (1948-2012) bestond uit 175 cassette opnames met elektronische muziek, gemaakt tussen 1979 en 1987. Hij gebruikte enkel een synthesizer, mono tape recorders en walkmans, en gedurende deze periode werd hij ook nog eens bijna geheel doof. Het label Entr’acte bracht een tweetal compilaties uit op cassette als een soort best-of. Het is een kijkje in de excentrieke wereld van de Duitser die geïnspireerd door onder andere psychedelische drugs, Tibetaanse mystiek, sjamanisme en de moderne consumptiemaatschappij elektronische muziek terugbracht naar de essentie. Een buitengewone tijdreis.

2. Sea Urchin – Solar Hype Dance (cassette)
Korte maar oh zo effectieve cassette van dit Egyptische / Italiaanse duo uit Berlijn. Solar Hype Dance is een kleurrijke collage van abstracte elektronica, mistige dub en gesproken teksten. Ondanks het gevoel van een slaapkamerproductie klinkt het geheel fris en fruitig. Enorm verslavende tape, die vraagt om meer.

3. Control Unit – Burn (cassette)
De muziek van Control Unit is een geweldige combinatie van industrial, post punk en no wave dat wanhopig door de trechter van pop geduwd wordt en ergens blijft steken. De gedempte doch schreeuwerige vocalen zal wel herinneringen oproepen aan andere female-fronted punkacts, maar ook Throbbing Gristle is door de elektronica niet ver weg. En dan hebben we het nog niet over het meeslepende improviserende gitaarwerk gehad, regelmatig een aardige noisemuur optrekkend. Koud, machinaal en deprimerend.

control unit

4. Superskin – Descent (cassette)
De meest hypnotiserende tape van het jaar staat op naam van Andreas Klotz. Onder de naam Superskin maakt hij futuristische DIY-electronica met een hoog dub gehalte en maakt hij van drie kwartier al snel paar uur verdwazing. De acht nummers werken natuurlijk vooral met herhaling, zowel in de Jamaicaanse percussie als in de (er nauwelijks erboven uitstijgende) lo-fi synth- en pianomelodieën. Alleen in het titelnummer lijkt Klotz nog even terug te grijpen naar te traag afgespeelde electro, maar verder wordt het lastig het hoofd helder te houden.

5. France – Electric Zoï (CDR)
De Franse band France is op haar sterkst op een podium, waarbij de uitputtingsslag van draailier-bespeler Yann Gourdon tot volle wasdom komt. Niet zelden verschijnen om die reden registraties van die optredens. Deze cdr, afkomstig van een show in Saint Etienne in maart 2013, mag gerekend worden tot één van de hoogtepunten vanwege de uitstekende opnamekwaliteit en de lengte van meer dan een uur. De droneriffs op de hurly-gurdy zijn even bewegelijk als eentonig en het eenvoudige spel op drums en basgitaar helpen de kracht hiervan uit te vergroten.

6. Forklong Daruplat – Forklong Daruplat (cassette)
Er gaat niets boven een beetje American Primitivism op z’n tijd, en met deze tape op het Belgische Hare Akedod label komen wat dat betreft we volledig aan onze trekken. Zoals ik in dit stuk al schreef, houden de acht nummers op deze tape het midden tussen improvisatie, traditionele folk en wat meer compacte liedjes, allen instrumentaal. Forklong Daruplat is ruw, melancholisch en kan zo aansluiten in het rijtje met de betere artiesten op dat gebied uit België, zoals Ignatz en Urpf Lanze.

7. DSR Lines – Spoel (cassette)
DSR Lines is David Edren, die naast zijn Hare Akedod label ook hele mooie dingen kan met de analoge synthesizer. Een uur lang wanen we ons dankzij retro sci-fi klanken en geestverruimende patronen ergens hoog boven de wolken, waar prachtige live geïmproviseerde melodieën worden afgespeeld. Een zeer fijne en ontspannen trip!

8. Various – Bruismelk 2014 (cassette)
Het jaarlijkse Bruismelk festival van het Ultra Eczema label vond dit jaar plaats in New York met een line-up om van te watertanden. Voor diegenen die er niet bij konden zijn is deze tape een kleine pleister op de wonde. Bruismelk 2014 biedt een werkelijk fantastische selectie van noise, avant-garde, folk en andere experimentele muziek en een aantal favoriete artiesten van dit jaar geeft acte de présence, zoals Samara Lubelski, Miaux en Matt Krefting.

9. Antti Tolvi – Urkupilvi (CDR)
Vorig jaar stond de Fin nog in de top vijf van beste albums, met zijn geïmproviseerde piano album. Hoewel er in de improvisatie en het onafgebroken spel van Pianoketo zeker wel vergelijkingen zijn te trekken met deze CDR, klinkt het eindresultaat toch heel anders. Wat Tolvi hier laat horen zijn meditatieve drones die als lichtstralen een donkere winterdag komen binnen zetten. Een hemelse en zeer ontspannen sfeer is wat Tolvi blijkbaar geen moeite kost, ongeachte de stijl of instrumentatie.

antti tolvi

10. Half High – Calling Nina (cassette)
In een ruimte waar de Australische Secret Service onderzoek deed naar de paranormale krachten van ene Nina Kulagina vielen op mysterieuze wijze twaalf doden, waarna het onderzoek werd stopgezet. Half High, het Australische duo bestaande uit Lucy Cliche en Matthew Hopkins, probeert met deze live opname in diezelfde ruimte de spookachtige sfeer te vangen met duistere, afstandelijke synthdrones, en niet zonder resultaat. De vage stemgeluiden die opduiken dragen nog eens bij aan deze sinistere tape.

11. Matt Krefting – Recitals (CDR)
12. Vibracathedral Orchestra – Rec-Reh 13 (CDR)
13. González & Steenkiste – Dimly Lit (cassette)
14. Good Area – Cubic Zirconia / Bad Karlshafen (7″ single)
15. Hiiragi Fukuda – Seacide (cassette)
16. Sheldon Siegel – Midden (cassette)
17. Sophie Cooper – Our Aquarius (CDR)
18. Razen – Rim Saraband (cassette)
19. Various – Cassette van Antwerpen (cassette)
20. Kraus – Interior Castle (cassette)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *