Muziek

Heaven & Hell

Recentelijk mocht ik de EP Florine van Julianna Barwick aan mijn collectie toevoegen. Spijt heb ik daar allerminst van. Julianna Barwick komt uit Brooklyn en is opgegroeid met de Christelijke kerk en de daarbij behorende a capella zang, iets wat als een rode draad door haar muziek loopt. Barwick laat op goddelijke wijze haar prachtige stem en allerhande elektronische instrumenten (zoals looppedalen, piano en keyboard) samensmelten tot een paradijselijk geheel. De muziek werd al eens omschreven als “de troetelbeertjes die de liefde bedrijven”.

Op Florine, door Barwick zelf uitgebracht, is de basis simpel: men neme een handjevol historisch klinkende zanglijnen en vervormt deze tot hypnotiserende doch georganiseerde kluwen van canto, nevelige ambient bijklanken er roept titels als Sunlight, Heaven erbij. Simpele dingen zijn vaak het meest effectief. Als geen ander weet Julianna Barwick de schoonheid van de wereld muzikaal te vertalen. De herhalende vocalen wekken een beleving op die je ver boven het aardse brengt. Veel dichter bij de hemel kun je niet komen.

Recentelijk mocht ik de LP De Gek van Hellvete aan mijn collectie toevoegen.  Spijt heb ik daar allerminst van. Hellvete komt uit België en is opgegroeid met het Vlaamse Funeral Folk collectief en het daarbij behorende Silvester Anfang, iets wat als een rode draad door zijn muziek loopt. Hellvete laat op satanische wijze zijn duister getokkel en allerhande traditionele instrumenten (zoals banjo, fluit en charango) samensmelten tot een monsterlijk geheel. De muziek werd al eens omschreven als “Beëlzebub en Succubus die sodomie bedrijven”.

Op De Gek, door het Kraak label uitgebracht, is de basis simpel: men neme een handjevol historisch klinkende folk en vervormt deze tot hypnotiserende doch georganiseerde kluwen van drones, nevelige ambient bijklanken en roept titels als Vleermuisarmen erbij. Simpele dingen zijn vaak het meest effectief. Als geen ander weet Hellvete de lelijkheid van de wereld muzikaal te vertalen. De herhalende drones wekken een beleving op die je ver onder het aardse brengt. Veel dichter bij de hel kun je niet komen.

2 gedachten over “Heaven & Hell”

 1. Vandaag doen we iets met geitenkaas, mr Bungle. Dit wordt weer smullen!

  * 6 grote, stevige rijpe tomaten
  * 500 gram geitenkaas
  * ¼ kopje olijfolie
  * 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  * 6 blaadjes sla
  * Zout en peper naar smaak

  Slice rondt tomaten en schep pulp. Omkeren om uit te lekken. Snij Melk elk president ® geitenkaas log in stukken en leg een stuk in elke tomaat. Besprenkel met olijfolie. Bestrooi met zout, peper en rozemarijn. Schik in bakken schotel, bedek losjes met folie wikkelen en bak het kader van de vleeskuikens voor 6 tot 8 minuten. Plaats op blaadjes sla en serveer met knapperig stokbrood. Maakt 6 porties.

 2. Ik vind dat je uitleg wel wat beter kan, Roeland. Ik heb begrepen dat je weleens bijklust bij Divers, maar dat is nog geen reden om als een half-tamme patiënt “met mogelijkheden” te gaan lullen. Gebruik volwaardige zinnen en uitsluitend Nederlands, dat is ook voor andere reaguurders beter te lezen. En verdomme, je gebruikt toch geen president ®? Da’s rommel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *