Jaarlijst 2010: #6

Julian Lynch, ergens opererend in hetzelfde Amerikaanse psych-folk-pop gebied als Ducktails en Real Estate, is een eigenzinnig muzikant. Als werknemer van het instituut Smithsonian Folkways Recordings en student ethnomusicologie heeft hij net even een andere voorgeschiedenis dan een ander. De mistige folk klanken op zijn tweede langspeler Mare hebben daarom duidelijk meer om het lijf dan alleen maar getokkel op de gitaar. Met instrumenten als orgels, xylofoon, klarinet en allerlei percussie waait er een frisse wind van hedendaagse wereldmuziek door het verder dromerige, psychedelische geluidslandschap. Soms klinkt het alsof Julian Lynch een beetje klakkeloos staat te improviseren, lekker achteroverleunend. Rommelig wordt het echter nooit. Heeft de lp er inmiddels meerdere rondjes opzitten, dan kom je tot de ontdekking dat Mare juist erg minutieus van te voren moet zijn uitgedacht. Er is moedwillig gekozen voor een lo-fi geluid, maar als je goed luistert, is de productie erg gelaagd en vol met details die zich niet gemakkelijk prijsgeven. Een erg knap gemaakt album, dat hoge verwachtingen schept voor de opvolger in 2011.

#06. Julian Lynch – Mare
#07. Zola Jesus – Stridulum II
#08. Beach House – Teen Dream
#09. Peter Broderick – How They Are
#10. Deerhunter – Halcyon Digest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *