Jaarlijst 2010: #5

Hoewel dit tweede album van het geflipte Canadese duo Ethan Kath en Alice Glass net als het debuut geen titel heeft, verschillen deze wel degelijk van elkaar. De scherpe randen zijn licht opgeschuurd, zodat er wat minder bloedvergieten aan te pas komt dan in 2008. Zullen we dit als clichématig “volwassen geworden” bestempelen? Luister maar eens goed. Crystal Castles is een opstandige, puberale punkband zonder gitaren maar met synthesizers. Het beukt, blaast en scheurt zonder enige conventies dwars door punk, electro, rave en shoegaze heen met alle schuiven open. Volwassen mijn reet. Een adrenalinestoot met bevuild bloed. Doe Deer – nota bene een single uitgebracht op Record Store Day – jaagt iedere radioluisteraar subiet de gordijnen in. En toch, wat rustigere nummers als Celestica geven dan weer een serene rust, voor zover dat bestaat in rave muziek. Laten we het dan maar “mellow” noemen. Een sample van Sigur Rós in Year Of Silence doet eveneens vermoeden dat het rebelse zich anders uit dan op het debuut. Geen probleem. Zelf ben ik ook weer een jaartje ouder geworden, en misschien ook wel wat meer mellow. Een top 5 plek dus voor Crystal Castles.

#05. Crystal Castles – Crystal Castles (II)
#06. Julian Lynch – Mare
#07. Zola Jesus – Stridulum II
#08. Beach House – Teen Dream
#09. Peter Broderick – How They Are
#10. Deerhunter – Halcyon Digest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *