Jaarlijst 2010: #1

De nummer één van 2010 stond bij mij al geruime tijd vast. Eigenlijk toen ik in maart van dit jaar de single Round And Round hoorde, wist ik al dat Ariel Pink en zijn band op een geniaal popalbum aan het broeden waren geweest. Maar eigenlijk is er helemaal niet zoveel veranderd bij Ariel Pink’s Haunted Graffiti. Het vermogen om aanstekelijk liedjes te maken was er eerder al, alleen werd dit weinig subtiel verborgen onder een dikke laag ruis en een rommelige mix. Nu lijkt het erop dat ze deze manier om de muziek in de obscuriteit te houden, van zich af hebben gezet. En dat werkt. Before Today slaat in als een MDMA-bom met bijbehorende geestelijke verslaving. De bewust slechte geïmiteerde eightiespop mag dan misschien leentjebuur spelen uit de hits van enkele decennia terug, de variëteit is er niet minder om. Zo zou Fright Night als de titelsong kunnen zijn van een Disney griezelfilm voor alle leeftijden; Beverly Kills klinkt alsof de Bee Gees in een afvalcontainer staan te spelen en Butt-House Blondies bestaat uit lauwe hardrock (met oerwoudgeluiden) dat je voorlopig van een bezoek aan de kapper afhoudt. Zo kan ik nog wel even doorgaan. De gekkigheid houdt het album bij elkaar, maar ook de kwaliteit van dit eerbetoon aan de popmuziek uit het verleden doen de mondhoeken constant richting oren krullen.

#01. Ariel Pink’s Haunted Graffiti – Before Today
#02. Washed Out – Life Of Leisure
#03. Richard Youngs – Beyond The Valley Of Ultrahits
#04. Flying Lotus – Cosmogramma
#05. Crystal Castles – Crystal Castles (II)
#06. Julian Lynch – Mare
#07. Zola Jesus – Stridulum II
#08. Beach House – Teen Dream
#09. Peter Broderick – How They Are
#10. Deerhunter – Halcyon Digest

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *